3Март 2010 – 20 години от най-амбициозното приключение на нашето време: прекосяването на Антарктика

 

Обяд, Транс-Антарктическа експедиция 1989-90, Снимка: Will Steger

На 3 Март 1990 година завършва едно от най-амбициозните и опасни приключения на нашето време – Транс-Антарктическата експедиция водена от Will Steger и още петима полярни изследователи. Това постижение ще остане завинаги в историята по много причини, като например дължината на маршрута – повече от 6000 километра изминати за 221 дни с помоща на кучешки впрягове състоящи се от 36 специално отгледани кучета (кучешките впрягове бяха забранени година по-късно от “Antarctic Treaty“). Впечатляващ е и бюджета на експедицията – 12 милиона долара, нещо недостижимо в днешно време.
Експедицията започва и завършва по време на антарктическата зима и членовете и са принудени да се борят със средно дневни температури от -40 градуса. Те преживяват и свирепа буря продължила 60 дни, постоянно страдайки от недостига на провизии. Изследователите завършват прехода на далечния край на континента, близо до руската станция “Мирный” като последния ден е предаван на живо от “ABC News”.
Историята на експедицията е описана от Jon Bowermaster в неговата книга “Crossing Antarctica“.

Един от пасажите прави особенно силно впечатление:

25 Юли, 1989г. Миризмата на мокрите кучета, керосина, цигарения дим, сиренето и изпотените ни дрехи изпълваше въздуха на руския “Летящ ковчег” докато се подготвяхме за кацане. Петдесет странника се подготвяха за кацане което всички очаквахме да завърши катастрофално. Моят партньор в предстоящата експедиция, французинът Jean-Louis Etienne седеше до мен. Той се наведе към мен и каза, че напрежениет и миризмата във въздуха са му познати: това е миризмата на приключението

Членовете на експедицията са: Will Steger – американец, Jean-Louis Etienne – французин, Victor Boyarsky – руснак, Qin Dahe – китаец, Keizo Funatsu – японец и Geoff Somers – англичанин.

 
 
 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

 
 

Leave a Comment