Lino Lacedelli почина на 83 години

 

k2

На 20 ноември 2009 г. на 83-годишна възраст почина Lino Lacedelli, един от двамата първопокорители на K2 (8611м). Изключителен алпинист за времето си Lino заедно с Achille Compagnoni стъпват на върха на 31-ви Юли 1954 година. Експедицията е водена от Ardito Desio. В състава на експедицията е бил и легендарния катерач Walter Bonatti, чийто твърдения след това предизвикват спорове и скандали години наред.

По план, Lino и Achille е трябвало да изградят лагер на 8100 метра, а Walter Bonatti заедно с друг участник в експедицията – пакистанецът Amir Mahdi, да изнесът до лагера допълнителен кисплород за атаката. Bonatti и Mahdi така и не откриват лагера на уговореното място и са принудени да бивакуват на открито, при което получават сериозни измръзвания. След слизането си те обвиняват Lino и Achille, че са преместили нарочно лагера, за да запазят първото изкачване за себе си.

След години скандали и премълчавания през 2004 година Lacedelli открито признава (в книгата си “The Price of Conquest“), че лагерът наистина е бил преместен. Отпадат и обвиненията към Walter Bonatti, че е изпуснал част от кислорода им за да попречи на изкачването.
Compagnoni почина миналия Май на 94 годишна възраст.

Източното лице на K2 заснето от експедицията към върха през 1909 година. Снимка Wikipedia

Източното лице на K2 заснето от експедицията към върха през 1909 година. Снимка Wikipedia

 
 
 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

 
 

Leave a Comment