Dave Watson се спусна на ски от K2

 
Dave Watson

Dave Watson

Американецът Dave Watson стана първия човек в света който се е спуснал на ски по кулоара “The Bottleneck” на K2 (8611м). Това се е случило на 4-ти Август. Dave е започнал спускането от 8350 метра и е прекъснал след Лагер 3 на 7300 метра където е продължил надолу по изградените парапети до Лагер 2 (6600 метра) и отново на ски до предния базов лагер на 5300 метра.
След слизането си Dave Watson заяви, че колкото и да е било трудно и технично да се спусне със ски, изкачването е било много по-натоварващо и опасно.

Какво каза Dave Watson за спускането си:

Докато се изкачвахме не мислех за спускането, бях уморен и покрит с лед от прокарването на партината в снега. Бях като на автопилот: свалих раницата и се закачих за парапета, смених замръзналите ръкавици, откачих ските от раницата. Снегът беше толкова твърд, че не можех да ги закрепя, затова ги вързах. След това свалих котките, горната част на обувките и ги сложих в раницата, изчистих леда от ски обувките, сложих ските, нагласих дължината на щеките, пикела закрепих на раницата, стегнах щраймерите, вдигнах всички ципове на якето, сложих раницата на гръб и се откачих от въжето.”

powder_at_25.000ft

Watson има в актива си и спускане от 7600 м на Broad Peak (8047 м) и от 7200 м на Everest (8848 м).

The Bottleneck и следите от ски на Dave Watson

The Bottleneck и следите от ски на Dave Watson

 
 
 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

 
 

Leave a Comment