100 години по-късно експедициите на Северния полюс са все още обект на спорове

 

polarsmackdown_470

През тази седмица преди 100 години вестник “New York Times” издава статия в която обявява Robert Peary за първия човек открил и успешно достигнал Северния полюс на планетата. Пет дни по-рано вестник “New York Herald” издава подобна статия в която за откривател е обявен Frederick Cook.
Кой обаче е прав ? Както изглежда нито един от двата вестника. Години след двете новини и двамата са обявени за лъжци и постиженията им биват отхвърлени като малко вероятни за това време. 100 години по-късно враждата между привърженицете на двамата изследователи все още не е мъртва.
Списание “National Geographic“, които винаги са стояли зад гърба на Robert Peary отново се опълчиха срещу защитниците на Cook в лицето на списание “Smithsonian” които наскоро издадоха материал в подкрепата му.
Историята на двамата изследователи не ни оставя много възможност да им симпатизираме. Frederick Cook фалшифицира изкачването си на Mt. McKinley показвайки снимка на връх с около 4500 метра по-нисък от него. По-късно влиза в затвора за седем години за пощенски измами.
Robert Peary от своя страна изпраща писмо до майка си в което открито заявява следното:
Аз ще бъда един от най-изтъкнатите хора във високите кръгове, и ще си създам влиятелни приятели, с помоща на които да си изградя бъдещето, вместо да очаквам то да се появи пред мен….помни майко, аз ще бъда известен
Няма спор, че цялата история около достигането на полюса е доста мъглява. Cook прекарва повече от година в Арктика и поради липсата на новини мълвата е, че е загинал. След завръщането си дори неговите съекипници оспорват достигането му на полюса. Университета в Копенхаген разследващ експедицията му, също не го подкрепя.
След завръщането си Peary обявява, че е достигнал полюса заедно със своя екип по маршрут изобразяващ почти права линия от старта до полюса, въпреки дрифта на полярните ледове. Въпреки експертното си боравене със сектант, в денят обявен за достигане на полюса, Robert Peary не остава доволен от показанията на уреда и не ги споделя с никой от екипа. В дневника му страницата за деня остава бяла.

Robert Peary

Robert Peary


По голяма част от света остава с впечатление, че полюсът не е достигнат.
Като спонсор на експедицията на Peary списание “National Geographic” назначава разследване на експедицията от “Navigation Foundation” която има за цел да разследва всички налични факти: снимки, дневници и свидетелсва за наблюдение на съзвездията по време на експедицията. Заключението им е, че Peary е достигнал на около 6-8 километра от полюса, което прави постижението му валидно. Част от разследващите случая обаче заявяват открито, че 6-8 километра в страни не е точно достигане на полюса. Ясно е, че битката между “National Geographic” и “Smithsonian” ще продължи. Кой обаче ще е победителя само времето може да покаже.
Frederick Cook

Frederick Cook

 
 
 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

 
 

Leave a Comment