Първото изкачване на Матерхорн (4478м) – триумф и трагедия – част II

 

Към част I

След около час престой на върха, групата започва дългото слизане. Най-неопитния член на екипа Robert Hadow, изпитва сериозни трудности. Croz опитва всичко по силите си да му помага при слизането, но Hadow губи равновесие и го повлича след себе си. Секунди по-късно Hudson и Lord Douglas също са повлечени. Edward Whymper и Taugwalder използват цялата си налична сила да задържат четиримата, но въжето се скъсва и те политат надолу към бездната на ужасната северна стена.

Гравюра на Gustav Dore изобразяваща трагедията на първото изкачване

Гравюра на Gustav Dore изобразяваща трагедията на първото изкачване

Около 21:30 вечерта групата изгражда втори бивак и след изключително трудна нощ, потресени от случката и ужасно уморени тримата слизат до Zermatt. Телата на Croz, Hadow и Hudson са открити на ледника в основата на върха, а тялото на Douglas не е открито.

Катастрофалното изкачване на Матерхорн (4478м) предизвиква сензация в Европа. Към групата са отправени редица нападки и обвинения – дори обвиняват Whymper, че е срязъл въжето спасявайки себе си и двамата Taugwalder. Промъкват се и обвинения, че групата е използвала старо въже при изкачването.
Три дни по-късно, Carrel, след 18 неуспешни опита изкачва върха на Матерхорн (4478м) от италианска страна.
След години двамата с Whymper се събират за няколко изкачвания заедно – Матерхорн (4478м) е едно от тях. През 1890 година двамата заминават за Андите и правят първо изкачване на Chimborazo (6268м) и трето на Cotopaxi (5897м).

Carrel умира на 62 години по време на петдесетото си изкачване на Матерхорн (4478м) с двама клиенти. По време на изкачването ги застига ужасна снежна буря, но Carrel успява да свали клиентите си безопасно. Малко след това умира от студ и изтощение.

Edward Whymper издава книга за изкачванията си в Алпите в която описва и злополучното изкачване на Матерхорн (4478м). Тя се нарича “Scrambles amongst the Alps“. Той умира през 1911 година в Chamonix.

Северната стена на Grand Jorasses. Снимка www.ivopopov.com

Северната стена на Grand Jorasses. Снимка www.ivopopov.com


Част от въжето използвано при първото изкачване на Матерхорн (4478м)

Част от въжето използвано при първото изкачване на Матерхорн (4478м). Снимка www.ivopopov.com


Матерхорн (4478м) гледан от Zermatt

Матерхорн (4478м) гледан от Zermatt. Снимка www.ivopopov.com


Матерхорн (4478м). Със стрелка е отбелязана хижата Hornli от където започват изкачванията по нормалния маршрут от швейцарска страна. Снимка www.ivopopov.com

Матерхорн (4478м). Със стрелка е отбелязана хижата Hornli от където започват изкачванията по нормалния маршрут от швейцарска страна. Снимка www.ivopopov.com

Малко факти около Матерхорн (4478м) и маршрутите към върха:

Berghaus Matterhorn” – стартовата точка на повечето изкачвания по нормалния маршрут (ръбът “Hornli”) или по северната стена, от Швейцарска страна е построен през 1911 година. Оригиналната хижа “Hornli” е построена през далечната 1880 година от Швейцарския алпийски клуб. През 1965 тя е разрушена и обновена до сегашния си вид. През 1915 година е изградена и хижата “Solvay” на височина около 4000 метра, като бивак в случай на нужда.

Първият опит за изкачване на Матерхорн (4478м) е през 1857 година от Jean-Jacques Carrel, Jean-Antoine Carrel и Am? Gorret. Тяхната идея да се изкачат през T?te du Lion завършва с неуспех.

Първото изкачване на северната стена на върха е от Franz и Toni Schmid на 31 Юли и 1 Август 1931 година. Скоростния рекорд по нея е на Ueli Steck – 1 час и 56 минути по маршрута “Schmidt”. Първото зимно соло изкачване по нея е дело на Walter Bonatti на 18-22 Февруари 1965 година.

На 22 Август 1871 на върха се изкачва и първата жена – Lucy Walker.

На 20 Август 1992 в рамките на 23 часа и 26 минути италианецът Hans Kammerlander и швейцарецът Diego Wellig успяват да изкачът Матерхорн (4478м) четири пъти – постижение неповторено до днес.

Алпинисти на Матерхорн (4478м). Снимка www.ivopopov.com

Алпинисти на Матерхорн (4478м). Снимка www.ivopopov.com

Повече снимки от Алпите и района на Матерхорн (4478м) може да видите тук.

 
 
 

1 Comment

  1. […] от неуспеха италианците започват да слизат обратно. Към част II Gustav […]

 
 

Leave a Comment