Интересно за Аляска

 

alaskamap

Аляска е едно от местата за което всичките ти очаквания се сбъдват, а често дори биват надхвърлени – планините са гигантски и са навсякъде, в градовете се разхождат лосове и все още има хора които поставят капани и живеят в хижи. Много неща се знаят за Аляска и тя е жертва на много стереотипи. Ето някои от по-малко известните факти за 49-ия щат:

Аляска е най-големия щат в САЩ. Той е почти два пъти по-голям от Тексас, което означава, че ако го разрежете на две Тексас ще е третия по-големина щат 🙂 Аляска е с размерите на почти 1/3 от континенталната част на САЩ

– Въпреки, че не е най-рядко населения щат (това е Уайоминг), населението на Аляска е най-разпръснатото. Падат се по почти два квадратни километра на човек.

– Населението на щата достига почти 600,000 души, половината от които живеят в Anchorage (279,000) а почти 35,000 в Fairbanks. Столицата на щата приютява 31,000 души, а други 40,000 са събрани в градовете Ketchikan, Sitka, Homer, Soldotna, Wasilla и Seward. Останалите 215,000 са разпръснати на гигантска площ. Аляска може да бъде доста тихо място.

– Аляска е единственният щат чиято столица не може да бъде достъпена с кола – Juneau

– В Аляска се намира най-големия природен парк на територията на САЩ: Wrangell-St. Elias, 13 милиона акра, там е и най-големия горски масив Tongass с размер 17 милиона акра, и най-високата планина Mt. McKinley (6194м) (която местните наричат Denali)

– Въпреки, че официалния език е Английски, все още могат да се намерят хора говорещи Yupik и I?upiaq.

Аляска, щатът с едни от най-дивите места в САЩ, най-високия връх и едни от най-красивите планини събира повече от $1,6 милиарда годишно от туристи. Ако не можете да си позволите лятна почивка там, поне можете да си направите виртуална разходка: Снимки от Аляска

 
 
 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

 
 

Leave a Comment