Десет планини за непрофесионалисти

 

Forbes Traveler публикува много интересна статия за десетте планини които са достъпни и за аматьори в планинарството. Не правете обаче неправилни заключения от това – планинарството и алпинизма са спортове които могат да ви убият дори и на места изглеждащи смешно лесни на пръв поглед.

Според легендата Александър Македонски изкачва планината Олимп за да докаже на себе си, че боговете не съществуват. Както е очаквал на върха не са го чакали Зевс и Атина. Въпреки всичко Александър намира друг тип душевно удовлетворение в акта на изкачването на връх който привлича погледите на хората от векове.

Планинарството е спорт който се нарежда сред най-популярните занимания на открито. Душевното и физическо изтощение при него са едни от най-големите и същевременно най-удовлетворяващи. Противно на мнението на повечето хора – планинарството не е само за атлети и експерти, както и не е задължително да си рискувате живота за да вкусите от него.

Mont Blanc, снимка: http://www.ivopopov.com

Mont Blanc, снимка: http://www.ivopopov.com

Един от върхове които могат да ви запознаят отблизо с класическия алпинизъм е Mont Blanc в Алпите. Намиращият се на границата на Франция и Италия 4810 метров връх се счита за родно място на модерното планинарство и алпинизъм. Бонус към изкачването са и едни от най-интересните трекинг маршрути в Европа, намиращи се в района. За да го изкачите трябва да сте в добра физическа форма и да имате базови познания за ходене с котки и пикел.

Mount Olympus

Mount Olympus

Mount Washington

Mount Washington

Отвъд океана два от върховете достъпни за аматьори и начинаещи планинари са Mount Washington (1917м) в New Hampshire и Mount Olympus (2389м) в щата Washington.

Килиманджаро в Танзания

Килиманджаро в Танзания

За търсещите по-екзотично преживяване изкачването на Килиманджаро (5882м) в Танзания е преживяването за което ще си спомнят дълго. За момента това е единственият връх в Африка който има снежна шапка (която за съжаление се смалява с всяка изминала година). Килиманджаро се счита за най-високата планина която може да бъде изкачена от хора без никакъв предишен планинарски опит, но въпреки всичко доброто физическо състояние ще ви позволи да се насладите на изкачването много повече.

Kala Pattar

Kala Pattar

За малко по-авантюристично настроените и финансово подсигурени планинари предложението е Kala Pattar (5545м) в Непал. От върха на този технически лесен връх се открива прекрасна гледка – 8850 метровия първенец на планетата –Еверест. Kala Pattar се намира по-средата на зашеметяващ венец от върхове – Еверест, Nupste, Lhotse и Pumori. Трекинга до и изкачването на върха предлагат изключително физическо и културно изживяване и досег до най-високите и прекрасни планини в света.

Арарат в Турция

Арарат в Турция

Планината Арарат отдавна привлича вниманието на хората. 5137 метровия изгаснал вулкан се намира в източна Турция близо до границата с Русия и Иран. Легендите за Ноевия ковчег привличат стотици туристи и планинари в района всяка година. Планината е изключително гола, без дървета и трева, и се счита за сравнително трудна за изкачване, обаче гледката от върха е зашеметяваща: на изток и на юг се виждат Иран и Армения, а на север може да се види дори и Кавказ.

Фуджи

Фуджи

Японците имат поговорка: “Който никога не е изкачвал Фуджи е глупак, който я е изкачвал обаче е два пъти по-глупав“. За начинаещите планинари Фужи предлага неповторимо изживяване. 3776-метровия изгаснал вулкан е целогодишно покрит със снежна шапка и се счита за един от символите на Япония. В ясни дни планината е видима дори от Токио, а периода през който е отворена за изкачване е от началото на Юли до края на Август.

Uluru

Uluru

За тези от вас който изкат да се докоснат до някой от свещенните върхове в света планината Uluru в Австралия и Kailash в Тибет са двете най-разумни предложения.
Високата едва 863 метра планина Uluru в Австралия известна и под името Ayers Rock, се счита за свещенна от местното аборигентско население и за това краткото изкачване до върхът и е по строго определени маршрути.
Планината Kailash (6638м) в Тибет е най-свещенната в будиската митология. Местното население вярва, че тя се явява центъра на вселената и затова тя е посещавана главно от вярващи и монаси. Според легендата Буда изкачва планината скоро след като получава просветление.

Kailash в Тибет

Kailash в Тибет

Tukuhnikivatz в Юта. Снимка: nader/summitpost.org

Tukuhnikivatz в Юта. Снимка: nader/summitpost.org

Последното предложение е Tukuhnikivatz (3805м) в Юта, САЩ. Името на планината се превежда: “Мястото където слънцето залязва последно” от езика на местното население. Намиращата се близо до град Moab, планината е част от планинаската верига “La Sal“и предлага спиращи дъха гледки към червените каньони на Юта. Планината е подходяща за изкачване от средата на лятото до средата на есента.

 
 
 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

 
 

Leave a Comment