Интервю на ExplorersWeb с Carlos Pauner

 
Carlos Pauner

Carlos Pauner

Испанският алпинист Carlos Pauner има осем 8000-ници зад гърба си и доста по-голям брой незавършени опити – достатъчно време да се запознае с истинската същност на алпинизма и високите планини: триумфът , неуспехите и рисковете.

През 2003-та година Pauner чудотворно оцеля два дни загубен в горната част на Kangchenjunga. Няколко години по-късно се размина на косъм от хеликоптерна катастрофа на Makalu, миналата пролет имаше ново близко до смъртта изживяване – на Lhotse. Белодробна едема го върна на 300 метра от върха. След спасяването му и прибирането в базовия лагер първата новина която получи беше за смъртта на приятеля му Inaki Ochoa на Annapurna.
Въпреки всичките тези изживявания Carlos Pauner няма да се откаже от мечтата си – да изкачи всичките 14 осемхилядници на планетата. Този сезон той заминава да направи нов опит – на Manaslu.
Извадки от интервюто на Angela Benavides с Carlos Pauner:

ExplorersWeb: Миналия сезон изкачихте Dhaulagiri, преди това Broad Peak. Но сте били и на много експедиции които са завършили с неуспех. Колко различно е изживяването да се прибереш у дома като победител и като опитал да бъде такъв ?

Carlos Pauner: Dhaulagiri и Broad Peak ми помогнаха да превъзмогна ужасния сезон през 2006-та година когато неможах да кача и двата. Да се върнеш изкачил върха е различно, алпинизма не признава вариант да си щастлив по-средата. При други спортове дори и да не победиш може да си направил успешен сезон. При алпинизна или си успял да се изкачиш или се проваляш и се връщаш обратно. Печелиш или губиш – няма среден вариант.

ExplorersWeb: След това дойде Lhotse – отново отстъпление и то само на метри от върха. Слизането ти успешно също беше под въпрос. Как ти се отрази това ?

Carlos: За щастие се оттървах – беше доста тежко обаче. Поставих се доста извън собствения си лимит и ако не се бях върнал сега нямаше да говорим. Много е трудно да се върнеш само 300 метра под върха и то след толкова усилия. Но така стоят нещата – трябва да знаеш кога да се откажеш за да останеш жив.

ExplorersWeb: Как се чувстваш сега с Manaslu която е следващата ти цел ?

Carlos: Чувствам се много добре всъщност. Аз усещам Manaslu като “благороден”връх , достъпен е само докато трае прозореца с хубаво време. Снеговалежът ще бъде критичния фактор – рискът от лавини на Manaslu голям когато има много сняг. Въпреки всичко, там ще има доста екипи и всички ще работим здраво за изкачването му.

ExplorersWeb: Ти ще си в екип с Javier Perez, добре ли се познавате ?

Carlos: С Javier P?rez сме приятели от много време, били сме на доста експедиции заедно. Основната му роля този път, освен катеренето, ще бъде да работи и като оператор, тъй като снимаме филм за един локален ТВ канал.

ExplorersWeb: Този път ще се изкачвате по нормалния маршрут за разлика от преди няколко години когато опитвахте нов като Hamor и Morawski този сезон. Някакви размисли по въпроса ?

Carlos: Опитвал съм и съм успявал да прокарам нови вариации на маршрути в миналото (на Kangchenjunga например) и усещането е прекрасно. Обичам да търся алтернативни маршрути когато е възможно, така изкачването става доста по вълнуващо, но този път няма да е така.

ExplorersWeb: Сравнен със славния Everest, опасните K2 и Annapurna – Manaslu се счита за “лесен” 8000-ник. Обаче върхът става невъзможен за изкачване при обилен снеговалеж, какво мислиш за това ?

Carlos: Надяваме се да имаме късмет с времето този сезон тъй-като многото сняг променя жестоко планината.

ExplorersWeb: След толкова години катерене в Хималаите какво се промени и какво остана същото ?

Carlos: Истинската революция е във високите технологии. Когато започнах да се занимавам с катерене и заминех за някъде – просто слизах на летището и изчезвах за 2-3 месеца. Никой не чуваше нищо за мен докато не се върнех.
Сега е много различно, страхотна логистика, заснемане на целите маршрути от различни екипи, живи предавания както и постинги онлайн за приятелите и семейството –всичко това осъществимо с помоща на сателитен телефон по-всяко време.
Това е добре но си има и тъмна страна: в повечето случаи е доста допълнителна работа.

ExplorersWeb: Твоите съграждани Edurne и нейния екип отиват на Kangchenjunga. Някакви съвети и препоръки към тях ?

Carlos: Съветвам ги да стоян нащрек. На Kangchenjunga колкото по-високо се качваш, толкова по-трудно става. Има няколко открити и трудни части на горните стени както и самата върхова пирамида е доста трудна. Ако обаче условията са добри, Edurne и нейния екип имат добър шанс да се качат.

ExplorersWeb: Какво правиш когато не се катериш ? Още ли летиш с малки самолети над Пиринеите ?

Carlos: Да, аз съм собственик на Aeronia, самолетна-такси компания която оперира в Испания и съседните страни. Предлагаме туристически полети на Пиринеите като показвам на хората основните върхове докато летим. Работим също и с „National Transplants Organization”, като извършваме полети по спешност между болниците. Занимаваме се и с въздушна фотография– много интересно нещо и всеки ден различно.
Между катеренето и работата гледам да съм със семейството и приятелите, като също правя мотивационни речи и учения.

Carlos и Javier Perez

Carlos и Javier Perez

ExplorersWeb: Inaki Ochoa, който загина на Annapurna миналата година,беше твой добър приятел. Как се справяш с празнината оставена от неговата и на други приятели смърт ?

Carlos: Ами …. зле. Липсват ми много. Често посещавам Pamplona, град в който живеех няколко години. Всеки път като ходех се виждах с Inaki и Ricardo Valencia – и двамата ми бяха добри приятели. И двамата вече ги няма. Доста други си отидоха също и немога да спра да мисля за тях. Понякога намирам комфорт в мисълта, че все пак са загинали живеейки живота който най-много обичаха.

Испанския аплинист Carlos (Jaca, 1964) Pauner ще прави опит на Manaslu този сезон. Carlos има зад гърба си осем 8000-ници и ще бъде в екип с Javier P?rez.

По материали от ExplorersWeb.

 
 
 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

 
 

Leave a Comment