ExWeb интервюира Артур Хайзер (Artur Hajzer)

 
Artur Hajzer

Artur Hajzer

ExWeb публикува интервю с Artur Hajzer – легендарно име, когато става въпрос за полски алпинизъм и зимни изкачвания.
Въпреки многобройните опити до момента нито един от 8000-ците на територията на Пакистан не е изкачен през зимата. На Broad Peak (8051м) италианеца Simone Moro и пакистанците Shaheen Baig и Quadrat Ali бяха връщани последните две години заради ужасните зимни условия.
Миналата зима поляците Artur Hajzer, Robert Szymczak и канадеца Don Bowie решиха да направят опит. Полските катерачи са зимните крале в Хималаите. Водачът на експедицията Arthur има пет осемхилядника зад гърба си, три от тях качени премиерно. Автор е и на първото зимно изкачване на Анапурна (8091м). Бил е и на полския зимен опит на Nanga Parbat (8126м) преди две години. С Robert Szymczak и Artur Hajzer миналата година изкачиха заедно Dhaulagiri (8167м).

Към лагер 3

Към лагер 3

Извадка от интервюто с Artur Hajzer:

ExWeb: Момчета, Вие наистина се задържахте – 75 дни в зимни условия. Останаха ли Ви някакви бойни рани ?
Arthur: Robert и аз сме 100% ОК. Don се върна с травма на коляното и измръзване на носа, въпреки че не съм сигурен как се чувства в момента, за последно се видяхме на 24-ти Февруари. От нашите пакистански приятели само Amin е 100% ОК. Taqi имаше проблеми с коляното и получи снежна слепота. Quadrat Ali имаше сериозни измръзвания и се наложи да бъде поставен под лекарско наблюдение.

ExWeb: Изкачването изглежда тежко във филмчетата, заледено и много стръмно. Колко голяма е разликата в дебелината на снега между зимата и летния сезон ?
Arthur: Формата на цялата планина е напълно различна зимата – става доста по-заледено, с големи участъци лед и с по-малко сняг. Играта от техническа гледна точка е доста по-различна. Трудно е и опасно :). Имаше и места с много сняг – например подхода към Лагер 1. Тези места имаха висока лавинна опасност.

ExWeb: Като цяло как беше изживяването базирайки се на предишните ти зимни изкачвания ?
Arthur: Беше точно както очаквахме. Непал е съвсем друга история, несравнимо е – по-топло и с по-големи прозорци с хубаво време. Сравнено с Nanga Parbat от преди две години региона Baltoro беше по-облачен и имахме доста дни с много лоша видимост. Тогава виждахме върха през цялото време, докато на Broad Peak видяхме върха само за един отрязък от 8-10 дни. На K2 имахме само един ден с по-хубава видимост и почти видяхме върха.
Правейки сравнение с другите зимни експредиции в които съм участвал (три на брой), условията на Broad Peak бяха по-лоши и изкачването много по-трудно.

Лагер 2

Лагер 2

ExWeb: Гледайки видеото от Лагер 3 времето изглежда ужасно. Колко студено беше с този вятър на тази височина ?
Arthur: Може само да налучкваме защото не носихме термометри. По прогноза беше -30 градуса, вятъра беше около 80-90 km/h, но кой знае точно ? Това което знаехме беше, че животът ни беше в опасност. Нямахме време да разпъваме бързо палатката. Въпрос на време беше да влезем за да оцелеем – беше доста сериозна ситуация – близо до границата ни на издръжливост. Отне ни 15 минути да забием една от пръчките на палатката, и още 15 да поставим централната, след което Robert влезе и легна на пода за да я задържи на земята, докато успеем да я закрепим. Успяхме да я опънем, но не успяхме да забием всички пръчки. Така прекарахме ноща – с телата си удържахме палатката да не отлети, докато седалките ни бяха закрепени към фиксираното въже.
На платформата под нас пакистанските ни другари разказаха същата история, тогава Quadrat получи сериозните си измръзвания.

Последния опит за върха

Последния опит за върха

Днес знам, че изградихме Лагер 3 на неправилно място, трябваше да е по-високо където няма толкова вятър, обаче нямахме възможност да го изнесем по-рано. Можехме и да го изградим по-ниско, под серака, но кой да предполага, че вятъра ще е толкова силен. Това което знаем е, че ако се върнем, няма да го изградим там.

Базовия лагер през зимата

Базовия лагер през зимата

ExWeb: Коя беше последната причина за да се откажете ?
Arthur: Ами не прекратих аз експедицията, беше жена ми 🙂

ExWeb: Като цяло кое беше най-тежкото нещо в цялата експедиция ?
Arthur: Най-големият ни враг беше вятърът. Проблемни бяха и техническите трудности. Вятърът и ниските температури не са основната разлика между зимните и летните изкачвания – ако фиксираните въжета се скъсат, няма спасение. Заради заледените участъци падналия катерач би се пързалял до подножието на планината. Това беше голям психически проблем при нас и фактор в решението ни да не ходим нагоре.

ExWeb: Кое бихте направили по-различно следващия път ?
Arthur:Следващия път ще си седя в офиса пред компютъра и ще гледам как руснаците правят опит на K2 🙂

Цалото интервю може да прочетете на страниците на ExplorersWeb.

 
 
 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

 
 

Leave a Comment