Трагедията на К2 отново обект на обсъждане

 

Bottleneck K2 small

Около пет месеца след трагедията на К2 истории около това какво наистина се случи там продължават да изплуват на повърхността. Freddie Wilkinson публикува статия на блога на Mountain Hardware за предполагаемите факти около смъртта на Gerard McDonnell – ирланският алпинист който беше един от загиналите. Досега смятахме, че ирландеца е бил дезориентиран и със симптоми на височинна болест което е довежда до неговата смърт. Freddie обаче, след разговор лично с шерпа Pemba Gyalje представя нещата в друга светлина – Gerard е загинал опитвайки се всячески да помогне на пострадалите около него алпинисти. Достойно за уважение дело. Цялата статия по въпроса и евентуално част от истината може да откриете тук.

На Freddie Wilkinson дължим голяма част от материалите и “светлината” върху събитията от периода около 1-ви Август. Една от последните му статии по-темата която разказва за героичните опити на Pempa и Chhiring Dorje да спасят изпадналите в беда катерачи може да видите тук.

 
 
 

1 Comment

  1. […] деня. Около 7:00 сутринта достигат до така наречения “bottleneck“. Там Cook решава да прекрати опита си и да се върне. […]

 
 

Leave a Comment